Σύμφωνα με το άρθρο 57 του ΑΚ «όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον (..) Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται».
Ως προσωπικότητα νοείται το σύνολο των αστάθμητων αξιών που απαρτίζουν την ουσία του ανθρώπου. Ο νομοθέτης σκοπίμως δεν δίδει ορισμό στην προσωπικότητα αλλά επέλεξε αυτή την αόριστη νομική έννοια προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία στα υποκείμενα του σχετικού δικαιώματος.
Επιμέρους εκφάνσεις του δικαιώματος της προσωπικότητα είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια , τα σωματικά αγαθά , τα ψυχικά αγαθά, η τιμή, η ελευθερία, ο ιδιωτικός βίος, η εικόνα, το περιβάλλον , η προστασία του μισθωτού, τα προσωπικά δεδομένα, οι οικογενειακές σχέσεις .
Όταν υπάρχει προσβολή της προσωπικότητας, δηλαδή η οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη τρίτου με την οποία διαταράσσεται η κατάσταση που υπάρχει σε μία ή περισσότερες εκφάνσεις της προσωπικότητας του βλαπτόμενου, και υπάρχει θέμα επείγοντος (ήτοι αντιμετώπιση του εντός λίγων ημερών από την στιγμή που ο βλαπτόμενος θα λάβει γνώση της προσβολής) , ο βλαπτόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής με την οποία να διατάσσεται η λήψη μέτρων για την άμεση άρση της προσβολής.
Στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων , έχουν μεταξύ άλλων, εκδοθεί αποφάσεις οι οποίες αφορούν τη αποτροπή λήψης φωτογραφικής εικόνας δίχως την συναίνεση του ενδιαφερομένου, την απαγόρευση αποστολής εξυβριστικών και απειλητικών μηνυμάτων και την παρενόχληση με άλλους τρόπους, την συλλογή αδημοσίευτων στοιχείων από την ιδιωτική και απόρρητη σφαίρα της προσωπικότητας ατόμου ,η χρησιμοποίηση των οποίων συνιστά επιβαρυντική περίπτωση.
Επιπροσθέτως η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι επιτρεπτή μόνο με τη συγκατάθεση του υποκειμένου. Στο πλαίσιο αυτό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κριθεί παράνομη η κατοχή, καταχώρηση σε αρχείο η τηλεοπτική χρήση εικόνων ερωτικής ζωής και σελίδων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Πέρα λοιπόν από την προσφυγή στην ποινική δικαιοσύνη , η οποία δεν φημίζεται σήμερα για την ταχύτητα της , και εφόσον αυτός που προσβάλλεται στην προσωπικότητα του, επιθυμεί άμεσες ενέργειες, ο νόμος του δίνει την δυνατότητα αυτή ,μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και του αιτήματος προσωρινής διαταγής, αλλά και μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.